Hoe bepaal je de juiste maat van kinderkleding?

Hoe bepaal je de juiste maat van kinderkleding?

Door Ferry

Baby’s en kinderen groeien als kool! Vaak enkele centimeters per maand! Dat betekend ook dat de kledingmaten van kinderen steeds veranderen. Soms slaan ze tijdens de groeispurt zelfs een maatje over! Wellicht heb je zelf wel eens gemerkt dat de kleding die je kocht voor je kind enkele weekjes geleden, nu al niet meer past terwijl het nog niet eens gedragen is! Je moet dus vaak met een vooruitkijkende blik kinderkleding kopen, zeker als je een leuk setje koopt voor een speciale gelegenheid zoals de 40 jarige bruiloft van Opa en Oma of het kerstfeest.

Kinderkleding op de groei kopen?

De maat van kinderkleding komt erg nauw, te krappe kleding zal het kind kunnen belemmeren in zijn of haar bewegingsmogelijkheden, de kleding moet natuurlijk lekker soepel dragen. Vaak zal je als ouders denken, laat ik het maar op de groei kopen, maar te grote kleding is ook niet handig voor het kind. Mouwen van truien die over de handjes glijden of broekspijpen waarover ze struikelen zijn gewoon niet prettig. Het is dus belangrijk dat je de juiste kledingmaat van je kind weet te bepalen.

Kinderkleding en maattabellen

Vaak kun je op websites waar kinderkleding te koop wordt aangeboden gebruik maken van een maattabel. Let wel op: vanaf 5 jaar worden de kledingmaten van meisjes en jongens ook nog eens verschillend. Het verschil zit vooral in de heupontwikkeling van meisjes. Naarmate meiden ouder worden en de lichamelijke ontwikkeling op gang komt wordt natuurlijk ook de borstomvang groter dan bij jongens. Soms komt het ook voor dat je kind precies tussen twee maten invalt. Het kan dus zijn dat maat 104 te klein is terwijl de hierop volgende maat 110, weer te groot is. Soms heeft het zin om dan kleding van een ander merk te proberen. Een ander merk kan net iets verschillen in de maatvoering waardoor jouw kind het als gegoten past!

De juiste maat kinderkleding kopen

Koop nooit teveel kinderkleding in één keer, koop liever enkele mooie setjes van een lekker zittend merk zoals bijvoorbeeld router kinderkleding. Neem je kind mee om te passen als je twijfelt of meet voorafgaand aan het winkelen de borst, taille, beenlengte en heupomvang op. Koop je kinderkleding voor een speciale gelegenheid in de nabije toekomst, probeer dan in te schatten hoeveel je kind in de tussentijd nog kan groeien en kies de juiste maat daarbij uit. Let bij het uitzoeken van de kinderkleding op de Europese maat in het etiket. Vaak staan er namelijk meerdere maten in die niet overeenkomen met de maattabel die wij hier in Nederland hanteren.

Kinderkleding maten

Over het algemeen is het dus slim om de maattabel te hanteren die bij het merk kleding hoort waarnaar je op zoek bent. Om toch een ruwe schatting te tonen kun je ervan uitgaan dat de meeste baby’s en peuters maat 50 tot 86 dragen. Meisjes en jongens tot ongeveer 8 jaar dragen de maat 92 tot 128. Zodra kinderen ongeveer 16 jaar zijn zullen ze de maat 176 bereikt hebben en overgaan op volwassen kledingmaten zoals S & M.